Myslivost.cz

NESTÁRNOUCÍ KULOVNICE Mannlicher – Schönauer (modely 1903 – 1910)

Nedávno uplynulo právě 110 let, kdy rakouská zbrojovka Österreichische Waffenfabrik AG (OEWG) ve Steyeru oficiálně uvedla na trh svoji novou kulovnici model 1903. V té době zřejmě ani samotní konstruktéři netušili, jak velkou oblibu si zbraň získá, a to nejen v rámci kontinentální Evropy.
Není proto divu, že kulovnici 1903 v brzké době následovaly další do jisté míry shodné modely 1905, 1908 a 1910. Ani jeden z nich však věhlasu svého předchůdce nedosáhl.
Kulovnice ve své době vynikaly kvalitou materiálu i zpracováním, což se pochopitelně odráželo ve vyšší ceně. Každý model byl navíc spojen se specifickou ráží.
Díky místu a době svého vzniku se mnoho „Mannlicherů“ zakrátko ocitlo i v rukou českých lovců. Dodnes je možné na naháňkách spatřit myslivce, kteří jsou vybaveni některým ze zmiňovaných modelů, povětšinou přestavených na jinou ráži. Přitom mnohým z nich zůstává historie zbraně a s ní spojeného původního náboje utajena.

Datum: 2.1.2016 | Rubrika: Myslivost.cz

Zdroj: Myslivost.cz

O webu

Naše internetové stánky jsou věnovány různým typům trezorům, o kterých se zde dozvíte základní informace. Pořídit si můžete skříňové neboli archivační trezory, ohnivzdorné, vhozové či zazdívací. Pokud vlastníte střelné zbraně, potom je vhodné pořídit si speciální trezory přímo na zbraně. Trezory musí splňovat zákonem stanovené podmínky a normy.